Zomervakantie: in Frankrijk of in het buitenland. De stand van zaken op 18 05 20

Zomervakantie: in Frankrijk of in het buitenland. De stand van zaken op 18 05 20

Omdat er veel onduidelijkheden zijn in de berichtgeving zal ik u een overzicht geven van wat de situatie op dit moment! In Frankrijk is.

Ondanks het coronavirus begint het toeristische seizoen van juli en augustus vorm te krijgen. De economische belagen zijn groot en op allerlei niveaus wordt er overlegd en een strategie uitgestippeld. Algemeen wordt gesteld dat “Een vakantie in Frankrijk (eigen land) de voorkeur geniet. Maar de Europese grenzen zouden weer open kunnen gaan, net zoals dat nu al in Italië het geval is.

1. Edouard Philippe heeft op 14 mei aangegeven dat de Fransen in juli en augustus op vakantie kunnen gaan, althans op het nationale grondgebied.
In dit stadium zijn er nog onzekerheden en kunnen beperkingen niet worden uitgesloten, voegt hij er aan toe.

2. De regering zal volgende week het tijdschema voor de heropening van restaurants, bars, enz. bekendmaken. Dat is bepalend is voor een deel van het toeristische aanbod.

Dit zal bekendgemaakt worden ” in de week van 25 mei” en zal gelden voor de ‘groene’ departementen, op voorwaarde dat er voldoende “capaciteit is om de epidemie in te dammen”. zei Edouard Philippe.

3. De data voor de zomerschoolvakanties van 2020 blijven ongewijzigd, stelde de minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer Ze beginnen op maandag 6 juli voor de drie zones A, B en C en lopen tot 1 september.

4. Op dit moment mag er (uitzonderingen daar gelaten) tot 2 juni! niet verder gereisd worden dan tot 100 km rond uw huis. Dit is per decreet uitgevaardigd in het kader van de ‘noodwet’ die van kracht is. De noodtoestand zelf is verlengd tot 10 juli. Dat wil echter niet zeggen dat ook de 100 kilometer regel tot die tijd van kracht blijft.

5. De toeristen sector richt zich inmiddels voornamelijk op ‘vakantie in eigen land. De slogan is ’om onze landgenoten hun erfgoed te laten ontdekken’ . #CetEteJeVisiteLaFrance is een grote campagne van de sector op sociale netwerken begonnen om dit te ondersteunen. Zo’n zestig parlementsleden hebben ook opgeroepen tot “toeristisch patriottisme”.

6. Over annuleringen.
In het kader van het ondersteuningsplan voor het toerisme moedigde Edouard Philippe de Fransen aan om op het nationale grondgebied hun vakantie te boeken. “Degenen die betrokken zijn bij het toerisme en het hotelwezen hebben zich ertoe verplicht hebben om ervoor te zorgen dat iedereen volledig wordt vergoed, voor het geval dat de epidemie het niet mogelijk maakt om op vakantie te gaan”. Veel grote spelers in de branche zoals Pierre & Vacances-Center Parcs of Odalys, komen inmiddels met specifieke aanbiedingen om vrijwel zonder vooruitbetaling te boeken en te annuleren.

7. Kunnen we deze zomer naar het buitenland reizen?

Vorig jaar hebben 9 miljoen Fransen in juli en augustus hun vakantie in het buitenland door gebracht. Emmanuel Macron stelde op 5 mei dat vakanties buiten de Schengen landen onwaarschijnlijk zal zijn. “Dus we blijven onder de Europeanen, zei hij. De potentiële vakantiezone is dus beperkt tot Europa!

8.De Europese Commissie heeft op 13 mei geprobeerd een scenario te ontwikkelen voor het toeristenseizoen in de EU. De commissie stelt aan de lidstaten voor om “ Toeristische reizen tussen landen met hetzelfde epidemiologische profiel en met vergelijkbare preventieve maatregelen mogelijk maken. Euro commissaris Thierry Bretons stelt “Ja, er komt een toeristisch seizoen deze zomer (…). Wij gaan een geleidelijke fase in van de heropening van onze grenzen”.

Het probleem is wel dat elke lidstaat zelf de uiteindelijk die beslissing moet nemen.
Er vinden inmiddels overleg plaats tussen verschillende EU-landen over dit onderwerp. Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Italie , Slovenie allemaal voeren zij hun eigen beleid.

9. Spanje, de belangrijkste vakantiebestemming voor Franse toeristen, houdt zijn grenzen gesloten tot juli. Sinds 15 mei heeft het land een twee weken durende quarantaine opgelegd aan reizigers die uit het buitenland komen. Deze quarantaine maatregel geldt tot 24 mei maar kan verlengd worden.

Voor Italië geldt dat de regering haar grenzen vanaf 3 juni zal openen voor toeristen uit de EU.
De verplichte quarantaine voor buitenlandse bezoekers wordt opgeheven.
Deze maatregelen kunnen echter veranderen afhankelijk van een mogelijk “epidemiologisch risico”.

Griekenland zet in op een zomerseizoen dat openstaat voor buitenlanders. De datum is vastgesteld op 1 juli. Wel is nog onduidelijk hoe het vliegverkeer weer op gang moet worden gebracht.

10.De Franse regering stelt het onderwerp van het openstellen van de grenzen nog steeds uit. Zij raadt degenen die voor deze zomer een reis binnen Europa hebben gepland aan om te kijken hoe de situatie van de pandemie zich ontwikkelt alvorens een reservering te maken. De staatssecretaris van Europese Zaken, Amélie de Montchalin stelt “ het advies is om te wachten omdat ik in dit stadium niet genoeg zicht heb op de gezondheidssituatie en wat we kunnen doen “. Zij sluit echter niet uit dat de Fransen hun vakantie in landen rond de Middellandse Zee of elders in Europa kunnen doorbrengen.

11. De campings wachten nog steeds op het antwoord op de! essentiële vraag: de datum van de heropening van de accommodaties. De sector is gerustgesteld door de aankondigingen van de overheid. “Sindsdien zijn de telefoons van de campings weer gaan rinkelen. Het aantal bezoekers van onze websites is sterk gestegen. stelt Nicolas Dayot, voorzitter van de (FNHPA).

De sector treft inmiddels voorbereidingen dat hun zwembaden, sanitaire gebouwen, restaurants, winkels ed. aan te passen. Nu de officiele aankondiging van regeringswege nog!

12. Het hotelwezen staat ook in de startblokken “Wat de klanten betreft, zien we dat de boel in beweging komt”, zegt Jean-Virgile Crance, voorzitter van de Groupement national des chaînes hôtelières (GNC). Ook daar wordt er uitgekeken naar een vastgestelde heropeningsdatum “op voorwaarde dat alles wordt ontsloten in de toeristische keten: stranden, musea…enz”geeft hij aan.

Sébastien Bazin (CEO van de Accor-groep) heeft maatregelen genomen. De algemene hygiënische omstandigheden, de opleiding van het personeel of het protocol voor het schoonmaken van de ruimtes, aan alles wordt gewerkt. Het grootste struikelblok is eis van 4m² in de horecaruimtes . Volgens Jean-Virgile Crance is dat een onmogelijke eis. De sector is in overleg met de regering om tot een compromis te komen

13.Wat de stranden betreft, is er nog niets vastgelegd. Zeker is dat surfers, zwemmers, wandelaars en zeilers op zaterdag 16 mei weer op de stranden te vinden zullen zijn. Elke gemeente hanteert zijn eigen regels maar alles neigt naar een concept van “dynamische stranden”, waarop de inwoners kunnen wandelen, surfen of zwemmen.

14.Wandelen is toegestaan sinds 11 mei. Het lopen in de natuur wordt nog steeds bepaald door gezondheidsregels, met tal van nogal theoretische uitgangspunten die door de Franse wandelbond worden omschreven. “Zo moeten wandelaars die met de klassieke snelheid van 4 km/u lopen een afstand van minstens 2 meter in acht nemen, terwijl wandelaars met 6 km/u minstens 5 meter!afstand moeten” stellen ze in een verklaring.

15. Luchtverkeer .Wat het luchtvervoer betreft, zijn de luchtvaartmaatschappijen volledig afhankelijk van de beslissingen van elk land. Terwijl sommige maatschappijen hun activiteiten bijna volledig hebben stopgezet, zoals Transavia, EasyJet of Ryanair, proberen traditionele luchtvaartmaatschappijen zoals Air France, Lufthansa of Iberia een paar vluchten in stand te houden. De bestemmingen hangen af van het openen of sluiten van de grenzen en de gezondheidsregels.

Air France en KLM kunnen een dagelijkse vlucht onderhouden tussen Parijs en Amsterdam, omdat Nederland geen inreis- of uitreisbeperkingen heeft opgelegd aan bezoekers.
Wat Spanje betreft, biedt Iberia slechts drie vluchten per week aan en Air France tussen één en drie. De Europese Commissie zal deze week bijeenkomen om gemeenschappelijke regels aan te bevelen vooral tussen buurlanden. Op zaterdag 16 mei verzekerde Alexandre de Juniac, directeur-generaal van Iata, dat het vliegverkeer in juni in Frankrijk kan worden hervat en vervolgens in juli en augustus in Europa., zij het met een beperkter aantal bestemmingen dan ‘normaal’.

16.Treinreizen. Christophe Fanichet, CEO van SNCF Voyages stelt “U kunt vanaf 15 mei uw treinkaartje voor heel Frankrijk boeken “, De tickets die voor deze zomer worden verkocht, kunnen worden omgeruild of zonder kosten worden terugbetaald.

Op dit moment rijdt slechts 35% van de TGV’s en 25% van de Intercity-treinen. Tegen de zomer moeten alle treinen weer volgens dienstregeling rijden. In afwachting van nieuwe instructies op 2 juni biedt de SNCF slechts één op de twee zitplaatsen in haar treinen te koop aan.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.