Fake Persbericht NOS 15 Mei

Zoals beloofd hier een inzicht in de gang van zaken van het persbericht van gisteren en de nieuwsuitzendingen van de NOS.
Aan de redactie van de NOS.
  1. Op onze site is veel commotie ontstaan nav een bericht van de hand van Frank Renout, uw Frankrijk correspondent.
    In dit bericht dat eveneens herhaald is bij verschillende journaaluitzendingen op 15 05 20, wordt gesuggereerd dat :
    de Franse staatssecretaris van Toerisme, Lemoyne gezegd zou hebben dat ….’het is vrijwel zeker dat er deze zomer geen buitenlandse toeristen komen. Dit bericht heeft veel onrust geleid in de toeristenbranche die wij dagelijks in deze moeilijke tijden van objectief nieuws proberen te voorzien.
2 Dit bericht heeft een aantal van onze leden die direct in de toeristensector hun brood verdienen beschadigd. De meeste van hen zijn immers voor een groot deel afhankelijk van Nederlandse toeristen. Zij hebben direct annuleringen gekregen en veel verontruste gasten te woord moeten staan
  1. Er zijn echter ernstige twijfels of dit bericht dat uw dienst heeft verspreid correct is. Wij zelf konden bij geen enkel Frans medium dit bericht verifieren. Om aan deze onduidelijkheid een einde te maken hebben wij contact gezocht met Frank Renout
4.Frank Renout stelt in een schriftelijke reactie.
“..Wij hebben vanochtend een verhaal geschreven over de opmerkingen van de staatssecretaris van Toerisme, Lemoyne die op LCI zei:’het is vrijwel zeker dat er deze zomer geen buitenlandse toeristen komen enz…… Het is vervelend als dit tot ongerustheid bij vakantiegangers leidt, maar dat is dan toch eerder de “schuld” van de staatssecretaris dan van de journalisten. Behalve als u vindt dat we het nieuws niet zouden moeten melden….” (einde citaat)
5.Bij navraag bij de redactie van LCI en onderzoek op hun nieuwssite hebben wij echter geen enkel bericht van die strekking kunnen vinden.
Geen enkel ander medium in Frankrijk maakt bovendien melding van deze ‘quoot’ van de staatssecretaris.
6.Bij herhaalde navraag van de link en bron bij LCI stelt Frank Reinout na veel vaagheden van zijn kant dat “het hier een video-interview betreft bij LCI, dat niet meer terug te zien is”!!!
  1. Ik verzoek de redactie van de NOS dan ook met klem om een rectificatie van dit ‘niet achterhaalbare bericht’ te geven. Het kan toch niet zo zijn dat uw nieuwsdienst een en andermaal zowel op schrift als in uw journaaluitzendingen berichten blijft herhalen die gebaseerd zijn op ‘niet meer bestaande bronnen’. Het komt mij voor dat uw dienst zich toch tot het uiterste moet inspannen om in deze tijden zgn ‘nepnieuws’ te vermijden.
Gerard D’Olivat

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.