Buikgriep slaat toe…

Toen we gisteren een ‘rondje’ stad deden vroeg iedereen direct of we geen buikgriep hadden. Cassieres, de werkneemster in ‘onze’ Troc winkel iedereen was opeens ziek. En inderdaad er heerst een epidemie in de meeste Franse regio’s. Het aantal gevallen van acute diarree bij huisartsen bedraagt 289 gevallen per 100.000 inwoners en dit percentage zou “de komende weken gematigder kunnen blijven stijgen”. De regio’s die het meest getroffen zijn, zijn : Grand Est (656 gevallen per 100 000 inwoners), Occitanië (411 gevallen per 100 000 inwoners) en New Aquitaine (402 gevallen per 100 000 inwoners). Maag-darmontsteking is het gevolg van een ontsteking van het spijsverteringsstelsel. Het is het slijmvlies van de darm dat ontstoken is door een ziekteverwekker. Zogenaamde wintergastro-enteritis. ‘Buikgriep’ verschijnt meestal na een incubatieperiode van ongeveer 1 (in het geval van bacteriën) tot 3 dagen (in het geval van virussen) De duur van een gastro-enteritis is vaak kort en duurt gemiddeld 2 tot 5 dagen, maar u kunt tot 3 dagen na het herstel besmettelijk blijven. De meest voorkomende symptomen van virale gastro-enteritis zijn verlies van eetlust, misselijkheid, braken, milde koorts (38°C), diarree en vermoeidheid. 12 tot 24 uur na besmetting . Soms kan zelfs een milde, gastro-enteritis echter ernstige gevolgen hebben voor kwetsbare groepen, vooral zuigelingen vanwege het risico op uitdroging. Maag-darmontsteking bereikt het spijsverteringsstelsel direct Het is belangrijk om de juiste licht verteerbare voeding te kiezen en voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Rust is trouwens het beste medicijn en u kunt bij uw apotheek en in overleg met hem verschillende soorten medicatie krijgen. Sommigen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Vraag altijd advies aan een arts of apotheker, volg de dosering en de duur van de behandeling en bewaar uw geneesmiddel in de originele verpakking. Maag-darmontstekingen bij kleine kinderen of baby’s moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zeker bij baby’s verhoogt diarree het risico op uitdroging. Vooral het ‘rotavirus’ is berucht. Het treft vooral zuigelingen en kinderen onder de 5 jaar en is zeer besmettelijk! Hoewel meestal goedaardig, veroorzaakt het nog steeds 14.000 ziekenhuisopnames per jaar, als gevolg van uitdroging. Het gastro-virus is zeer besmettelijk. Het kan worden overgedragen door contact met een ziek persoon, maar ook door een besmet voorwerp aan te raken. En dus is hygiëne is dan ook essentieel om besmetting te vermijden te beginnen met het wassen van de handen. Het wassen van de handen is belangrijk, vooral na het nemen van het openbaar vervoer en voor het bereiden van een maaltijd. Direct en indirect contact met geïnfecteerde of potentieel geïnfecteerde mensen zou u zoveel mogelijk moeten vermijden. Vermijdt ook drukke plaatsen, zoals transport of warenhuizen. Zorg er bovendien voor dat u fruit en groenten goed wast en de consumptie van rauw voedsel beperkt. Wat van belang is om elke kamer in uw woonruimte elke dag minstens 10 tot 15 minuten te luchten om de lucht te verversen en de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.