Brandstof, staking, blokkades hoe is het nu met…

Brandstoftekorten, stakingsacties en blokkades tussen nu en nieuwjaar.

De stakingsacties tegen de pensioenhervormingen zullen de komende dagen aanhouden.
Naast de stakingen bij de SNCF en de RATP zijn er meerdere vakbonden die hebben opgeroepen tot een mobilisatie van hun leden. Inmiddels kan het oude record van de vervoersstakingen uit 1995 en 1986/87 de prullenbak in.
Minder zichtbaar, sinds het begin van de pensioenhervorming, blijven ook de ‘gele hesjes’ nog steeds actief.
De prefectuur van Parijs heeft haar verbod op demonstraties in de hoofdstad, op de Champs-Élysées, maar ook op het Forum des Halles en in Montparnasse vernieuwd.
In de hoofdstad vermeldt de militante site Demosphere verschillende startpunten van de manifestaties.
Vanaf het midden van de dag vanaf het Gare Austerlitz, het 20ste arrondissement en de BNF.
In Nancy is er een demonstratie gepland op het Stanislasplein, hoewel de autoriteiten dat verboden hebben en het plein hebben afgesloten. Soortgelijke demonstraties zijn gepland in Straatsburg en Béziers.

En dan de blokkades van raffinaderijen en de brandstof distributie. Sinds het begin van de staking voeren de regering en de vakbonden een echte communicatie oorlog over de omvang van de tekorten. De regering doet geruststellende mededelingen, de vakbonden het tegenovergestelde en waarschuwen voor tekorten.
Vrijdag heeft het Ministerie van Ecologische Transitie echter opnieuw bevestigd dat het aanbod van benzinestations “bijna normaal” is.
Van de zeven raffinaderijen in Europees Frankrijk “blijven er vijf zorgen voor de normale distributie naar de 200 olieopslagplaatsen van het land”, en twee “ondervinden enige scheepvaartproblemen”, maar “deze situatie is al enkele dagen stabiel”, zo merkt het ministerie op.
Total meldt bevoorradingsproblemen op iets minder dan 10% van zijn stations in de Provence-Alpes-Côte-d’Azur en 4% in de regio Parijs. Total telt 54 tankstations met leveringsmoeilijkheden op vrijdagmiddag op een nationaal netwerk van zo’n 3.500 stations.
Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner verzekerde donderdag dat er in Frankrijk “geen risico op een tekort aan brandstof” bestaat.
De regering heeft vrijdag gewaarschuwd tegen het “preventief bijtanken” door sommige chauffeurs. Hamsteren stellen ze “heeft geen nut” en ” kunnen daarentegen bijdragen aan het creëren van te korten bij bepaalde tankstations”.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.